Ja wybrałem opony polecane przez mrfazi, bo 85€ idzie przeboleć za sztukę 17''. Z Fastresponse byłem zadowolony w O1, to zobaczymy co Spor Maxx RT potrafią. W piątek montaż o ile dojdą
Aktualnie mam Dunlop SP Sport A1 ale już mają trochę latek... pomimo to b.dobrze mi sie jezdzilo przed zimą....
Tak więc jest d. szansa ze te wezmę.
Jeszcze ma ktoś ew. jakies inne zblizone jakosciowo/cenowo propozycje?
orzel720, przejechałem juz teraz trochę na poleconych tutaj Dunlop SportMaxx Rt i trzymają się drogi jak dzikie głośność tez ok. Ponoć blue response tez są cichutkie.
Witam Panowi i Panie (jeżeli udzielają się u nas na forum). Potrzebuje opon do Octavii I 1.8T w rozmiarze 195/65/R15. Zależy mi na oponie cichej ale lubiącej czasem dynamiczna jazdę, dobrze radzącą sobie w deszczu i również w suche dni na dłuższych trasach. Fajnie jakby opory toczenia też były w miarę niskie.
Zastanawiam się nad:
1. Toyo PROXES CF2
2. Hankook Ventus Prime 3 K125 ew. Kinergy Eco
3. Fulda EcoControl HP
4. Uniroyal RainExpert 3
Co o nich myślicie i które wybrać?
Proszę o ewentualnie jakieś inne propozycje.
Dużo osób poleca Dunlopy Bluresponse ale nie jestem do nich w pełni przekonany (podobno szybko znikają a do tego ponoć zbytnio nie lubią szybkiej jazdy) i nie wiem czy jest sens dopłacać jeśli inne opony są w stanie zapewnić podobne czy może nawet lepsze osiągi.
Z góry dziękuję za pomoc bo już głupawki dostaje z tymi oponami :? .
borowy, ja na ten sezon kupiłem Uniroyal Rainsport 3 205/55 R16 91 V poprzednio miałem UNIROYAL RAINEXPERT i byłem mega zadowolony.
Po pierwszym deszczu wiem że to był doby pomysł specjalnie wjechałem w głęboką wodę przy większej prędkości nawet nie poczułem że koła mają uślizg lub zwiększony opór
polecam ps. u lokalnego gumiarza wraz z założeniem zapłaciłem tyle co na popularnej stronie
w rozmiarze 195/65/R15
Proszę o ewentualnie jakieś inne propozycje
np. Yokohama Blue Earth AE01 albo AE50
Sam jeżdżę na poprzednim modelu A.drive AA01 już 7 sezon, bieżnik wolno się ściera, opona trzyma właściwości pomimo wieku,
czego nie można było powiedzieć o Continentalach i Uniroyalach, które w trzecim sezonie robiły się plastikowe.
(...)
Dużo osób poleca Dunlopy Bluresponse ale nie jestem do nich w pełni przekonany (podobno szybko znikają a do tego ponoć zbytnio nie lubią szybkiej jazdy) (...)
...Nie znikają. Po dwóch sezonach opony wyglądają jak nowe
Bieżnik znika, jeśli składa się z wielu płytkich nacięć.
Wtedy po dwóch sezonach opona wygląda zupełnie inaczej niż nowa.
Przerabiałem to w oponach Goodyear EfficientGrip. Tam bieżnik "znikał" w oczach.
Dunlopy Blueresponse to pożeracze kilometrów.
Wiele można o nich powiedzieć, ale nie to ze znika z nich bieżnik.
A czy opona lubi szybka jazdę? Nie wiem, nie jeżdżę szybko.
Sądzę, że nie, bo jest bardzo miękka, cicha i komfortowa.
Do jazdy bardzo dynamicznej z pewnością znajdziesz inne, lepsze opony.
Jeśli lubisz jeździć ostro, to nie polecam.
popieram opinie odnośnie trwałości i reszty Voit o tych dunlopach. Sam użytkuje drugi sezon, ten rok będzie trzeci. Opony zrobily troche ponad 30tys i zużycie minimalne
Witam.
W pełni potwierdzam opinię Voit i micumi na temat blueresponse. U mnie również założone na 3 sezon i nie dostrzegam jakiegoś istotnego zużycia . Opony komfortowe i ciche do w miarę spokojnej jazdy.
Pozdrawiam
Komentarz